Aspecte importante atunci când alegi un ceas rezistent la apă

Aspecte importante atunci când alegi un ceas rezistent la apă

Pentru persoanele cu un stil de viaţă dinamic, pasionate de diverse activităţi sportive care implică contactul cu apa, criteriul care primează în alegerea unui ceas este rezistenţa la apă. De obicei, aceasta este inscripţionată pe cadran sau carcasă şi este exprimată în atm (atmosfere) sau m (metri).

Primul ceas rezistent la apă, „Oyster”, a fost creat de către cei de la Rolex, în anul 1926. Un an mai târziu, Mercedes Gleitze a traversat înot Canalul Mânecii cu acest model la mână, succes care a fost marcat printr-o reclamă pe prima pagină a ziarului Daily Mail.

 

Clasificarea ceasurilor în funcţie de nivelul de rezistenţă la apă:

  • 3 atm (30 m): este proiectat pentru a rezista la contactul minim cu apa, nu se va strica de la câteva picături de ploaie sau de la câţiva stropi atunci când te speli pe mâini.
  • 5 atm (50 m): rezistă la ploaie şi duş. Este potrivit pentru uzul zilnic.
  • 10 atm (100 m): îl poţi purta atunci când practici sporturi acvatice de suprafaţă, sărituri în apă de la platformă, surfing, înot.
  • 20 atm (200 m): este potrivit pentru activități maritime, scufundări de suprafaţă.
  • >30 atm (>300 m): este ideal pentru scufundări profesionale.Este important să ştii că marcajele pentru adâncime de pe cadran nu sunt un garant al faptului că modelul respectiv funcţionează ireproşabil la adâncimea menţionată. Sunt câţiva factori care influenţează negativ acest lucru: suprapresiunea, schimbarea bruscă a temperaturii, uzura, folosirea butoanelor atunci când ceasul este în contact cu apa. Garnitura care asigură etanşeitatea capacului se poate degrada în timp, asigură-te că marginea din cauciuc a cadranului este înlocuită de fiecare dată când schimbi bateria.
  • Înainte să practici sporturile preferate purtând un model rezistent la apă, este recomandat să verifici aspectele tehnice şi să iei în considerare schimbările care pot modifica clasificarea iniţială a acestuia.

Utilizăm module cookie pentru a vă personaliza și îmbunătăți experiența pe site-ul nostru și pentru a vă oferi publicitate relevantă. Vizitați politica de confidențialitate pentru mai multe informații referitoare la practicile noastre privind folosirea modulelor cookie Accept