Supapa de Heliu

Supapa de Heliu

SUPAPA DE HELIU


Scopul si functionarea supapei de heliu sunt puncte comune de confuzie. Supapa de heliu nu are nimic de a face cu inotul sau scufundarile obisnuite. Nu are legatura nici cu etansarea pana la limita afisata pe ceas. Si asta pentru ca heliu NU intra in ceas, in apa, oricare ar fi adancimea la care acesta este tinut.


Acest dispozitiv se intrebuinteaza cu regularitate doar in proiecte de milioane de euro de explorare a adancurilor sau intretinerea cablurilor transoceanice. Scufundarile obisnuite se fac pana la maxim 40 metri. La 80 metri aerul devine toxic datorita schimbarilor cauzate de presiunea foarte mare. Cei ce fac cercetari la foarte mare adancime folosesc clopote de scufundare, costume speciale si diverse alte tipuri de instumente specifice scufundarilor de mare adancime. Intr-un asemenea mediu se elibereaza heliu pentru a contracara toxicitatea aerului.


Aceasta valva este folositoare doar celor ce poarta ceasul intr-o atmosfera saturata de heliu. Deoarece atomul de heliu este cel mai mic atom, acesta va putea penetra sistemele de etanseizare ale ceasului sub presiunea puternica a aerului (nu in apa). Daca ceasul este mentinut in acelasi mediu saturat cu heliu pentru o perioada indelungata, se creeaza presiune in interior, pana la egalizarea cu presiunea exercitata in acea atmosfera. Problema intervine doar la depresurizare, deoarece heliul nu poate iesi la fel de repede din ceas. Excesul de presiune din ceas poate cauza explozia acestuia, din acest motiv fiind necesara utilizarea unei supape care sa egalizaze rapid presiunea. Cu doar aceasta exceptie, supapa de heliu nu tebuie intrebuintata niciodata, deoarece poate afecta etanseitatea ceasului. Aceasta caracterisitica tehnica este atat de speciala incat exista mai mult ca o curozitate in ceasurile obisnuite, conferind ceasului un look aparte.

Utilizăm module cookie pentru a vă personaliza și îmbunătăți experiența pe site-ul nostru și pentru a vă oferi publicitate relevantă. Vizitați politica de confidențialitate pentru mai multe informații referitoare la practicile noastre privind folosirea modulelor cookie Accept